Nieuws
Verplicht vanggewas na snijmaïs in NV-gebieden
14 september 2023 | AgroOp zand- en lössgronden geldt al jarenlang de verplichting een vanggewas te telen na snijmaïs. Deze verplichting geldt met ingang van 2023 ook voor bedrijven in met nutriënten verontreinigde gebieden, die gebruik maken van derogatie.
Wat zijn NV-gebieden?
In 2023 zijn door de minister met nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden) aangewezen. Dit zijn gebieden waar extra maatregelen nodig zijn om de waterkwaliteit te verbeteren. In 2023 zijn dit de werkgebieden van de waterschappen Hollands Noorderkwartier, Delfland en Brabantse Delta.
Hoe een vanggewas inzaaien?
Een vanggewas na maïs mag op drie manieren worden ingezaaid:
- door onderzaai;
- door direct nadat de mais is geoogst een vanggewas in te zaaien; of
- door na de oogst van snijmais wintergraan te telen. Dit geldt als hoofdteelt in het volgende jaar.
Wanneer een vanggewas als hoofdteelt?
Soms is het verplicht om een vanggewas als hoofdteelt te gebruiken voor het volgende jaar. Dit is het geval als het bedrijf vanaf 2 oktober, maar uiterlijk 31 oktober:
- een vanggewas teelt na snijmais; of
- een andere maissoort oogst en het vanggewas niet direct daarna kan inzaaien.
Vanggewas doorgeven aan RVO.nl tot en met 1 oktober
Landbouwers op zand- en lössgronden en in de NV-gebieden geven het vanggewas door in de Gecombineerde Opgave op mijn.rvo.nl. Voor ieder maisperceel geeft men het vanggewas op als nateelt. Dit gebeurt voor alle vanggewassen die men zaait. Daarbij moet ook worden ingevuld of er uiterlijk op 1 oktober of na 1 oktober wordt ingezaaid. Indien de ingevulde zaaidatum niet wordt gehaald, hoeft de nieuwe datum alleen doorgegeven te worden als er op of na 2 oktober wordt gezaaid. Doorgeven kan tot en met 1 oktober 2023.